Nieuwsss
Nieuwsss

Nieuws

Vakdocenten moeten kinderen weer leren koprollen: "Achteruitgang in motoriek is zorgelijk"

 

Kinderen lopen motorisch achter in hun ontwikkeling. Een koprol of snel overgooien is soms al een probleem. Dat moet anders, zegt Sportservice Hardenberg; zij leveren dan ook steeds vaker vakdocenten aan basisscholen.

https://www.rtvoost.nl/nieuws/295810/Vakdocenten-moeten-kinderen-weer-leren-koprollen-Achteruitgang-in-motoriek-is-zorgelijk

Door een echte gymleraar in te zetten verhoog je het niveau van de gymlessen. Bovendien kijkt een vakdocent lichamelijke opvoeding heel anders naar de bewegingen van een kind dan de 'gewone' groepsleerkracht die er niet voor is opgeleid.

Achterstand

"De laatste 15-20 jaar zie je een achteruitgang in de motoriek van kinderen. En dat is zorgelijk, want beweging is heel belangrijk", zegt Jan-Jaap Boessenkool van Sportservice Hardenberg.

"Een kind wordt natuurlijk leniger van meer beweging, maar ontwikkelt ook betere sociale vaardigheden door samen te sporten, krijgt een beter zelfbeeld en kan beter leren." Boessenkool ziet dat de gymlessen de laatste jaren een beetje het ondergeschoven kindje zijn bij scholen. En dat is kwalijk, vindt hij. 

"Nu er meer financiële ruimte is bij basisscholen zie je dat er meer vakdocenten worden ingehuurd, bijvoorbeeld via sportservice of een vaste kracht. Dat is een win-win situatie. Kinderen krijgen beter en leuker gym en de groepsleerkrachten krijgen tijd om hun andere werkzaamheden te doen."

Andere kijk

Tijdens de gymles van basisschool De Kern in Hardenberg is het een gespring en geren van jewelste. Vakdocent Ronald Veldhoen en zijn twee stagiaires hebben de kinderen in drie groepen verdeeld. Bokspringen, basketbal en een ren-tik spel waar kinderen ook tactisch moeten zijn.

"Wij als vakdocent kijken anders naar leerlingen, we hebben ook meer tijd om de lessen voor te bereiden en de materialen klaar te zetten. Ik leer de kinderen weer bewegen en kan ze specifiek voor hun niveau aanwijzingen geven om beter te worden. Dat kan niet elke groepsleerkracht. De gymlessen zijn uitdagender en leuker."

Meer vakdocenten

Sportservice Hardenberg heeft zo'n honderd scholen in hun regio en bijna de helft heeft de laatste jaren vakdocenten ingezet. "Dat is mooi, scholen zien steeds vaker het belang van goed bewegingsonderwijs in. Meer vakdocenten inzetten heeft écht effect op de motoriek van een kind." Jan-Jaap Boessenkool hoopt dat scholen die twijfelen eens kijken bij scholen die al gebruik maken van de gymleraar.

Motorisch volgen

Naast de reguliere gymlessen ontwikkelt Sportservice Hardenberg ook Gym Extra, voor kinderen die motorisch echt niet goed mee kunnen komen. "Dat zijn gymlessen naast school, waarin wij kinderen testen op hun motoriek en op hun vooruitgang. Tijdig ingrijpen is belangrijk voor de complete ontwikkeling van een kind."

_______________________________________________________________________________

Gratis gezondheidscheck in Wijksteunpunt Oostloorn

Hoe fit bent u en hoe gezond leeft u? Wie hier benieuwd naar is kan zaterdag 15 september even binnenlopen bij Wijksteunpunt Oostloorn in Hardenberg. Tussen 10.00 en 12.00 uur organiseert de Saxenburgh Groep hier in samenwerking met Sportservice Hardenberg een gratis gezondheidscheck.

Er valt van alles te (laten) doen op het gebied van gezondheid, fitheid en leefstijl. Het is mogelijk om bloeddruk of bloedsuiker te laten meten en Sportservice Hardenberg verzorgt een fitheidstest. Medewerkers van Saxenburgh Thuis geven informatie over de vele mogelijkheden van ondersteuning bij het langer zelfstandig thuis wonen. Denk hierbij aan persoonsalarmering, hulp bij persoonlijke verzorging, verpleging aan huis, huishoudelijke hulp of maaltijdservice. De diëtiste is aanwezig voor vragen en adviezen over gezonde voeding. Verder is het mogelijk om de rolstoel of rollator te laten checken. Ook het bekijken van een zorgappartement behoort tot de mogelijkheden.

Vanzelfsprekend staat een natje en droogje klaar voor de bezoekers. Wie nieuwsgierig is naar zijn of haar gezondheid is van harte welkom bij de gezondheidscheck: Zaterdag 15 september van 10.00 - 12.00 uur in Wijksteunpunt Oostloorn, J.C.J. van Speykstraat 14 in Hardenberg. 

 _____________________________________________________________________________________

Samenwerking Sportservice en Onderwijsstichting Arcade Kwaliteitsimpuls bewegingsonderwijs openbare basisscholen


HARDENBERG/COEVORDEN – Onderwijsstichting Arcade heeft een meerjarig contract getekend met Sportservice-groep (locatie Hardenberg). Dit houdt in dat de gymlessen die op school gegeven worden, verzorgd worden door gekwalificeerde vakdocenten van Sportservice. Met de inzet van de vakdocenten van Sportservice wordt niet alleen de focus gelegd op bewegen met gym, maar wordt bijgedragen aan de verbetering van vitaliteit van zowel kinderen als medewerkers van de school. Onderwijsstichting Arcade verzorgt het openbaar basisonderwijs in de gemeenten Coevorden en Hardenberg. Op een aantal Arcade-scholen werd er al samengewerkt met Sportservice. ‘Bewegen is van essentieel belang voor de ontwikkeling, vooral van jonge kinderen. Het is een basiscompetentie die in de huidige (digitale) samenleving steeds meer onder druk komt te staan. Het is daarom van groot belang dat leerlingen op school een breed en gevarieerd bewegingsaanbod aangeboden krijgen. En niet alleen onder schooltijd, maar ook daarbuiten. We zijn dan ook blij met de samenwerking met Sportservice Hardenberg’, vertelt Karin Schnoing, directeur van de scholengroep Hardenberg van Onderwijsstichting Arcade. Komende schooljaar zal de helft van de 28 Arcade-scholen gebruik maken van de samenwerking. Via Sportservice Hardenberg kunnen scholen vakdocenten inhuren, die dan de bewegingslessen verzorgen. Bijkomend voordeel is dat dat groepsleerkracht in veel gevallen dan andere taken kan uitvoeren. Veel scholen hebben dan ook de recent vrijgekomen ‘werkdrukgelden’ ingezet voor het inhuren van een vakdocent gym. ‘Op obs De Kern wordt er al een aantal jaren op deze manier gewerkt en dat tot volle tevredenheid. Het plezier spat ook van de kinderen af. Iets wat zeker ook de verdienste is van vakleerkracht Ronald Veldhoen’, vult Karin Schnoing aan. BUITENSCHOOLS AANBOD Naast het verzorgen van gymlessen zal Sportservice Hardenberg ook betrokken worden bij het organiseren van buitenschoolse activiteiten. ‘Door de drie scholen van de scholengroep Dalen zijn we benaderd om een buitenschools programma samen te stellen. Samen met de scholen en de sportverenigingen uit Dalen hebben we hier een plan voor samengesteld’, vertelt Jan Jaap Boessenkool van Sportservice Hardenberg. ‘Dit heeft er toe geleid dat we vanaf oktober gaan starten met een sportaanbod op de donderdagmiddag waar de kinderen zich voor kunnen inschrijven. Een jaar lang zullen er dan verschillende sporten worden aangeboden. We worden hierbij ondersteund door vrijwilligers van de verenigingen.’ Op de foto Ronald Veldhoen (gymleerkracht), Jan Jaap Boessenkool (Sportservice), Gert Swankhuisen (Sportservice) en Karin Schnoing (Arcade). Foto: Gerjo Stegeman. Noot voor de redactie: Onderwijsstichting Arcade verzorgt onderwijs aan 28 openbare basisscholen binnen de gemeenten Coevorden en Hardenberg.

 

 

25-5-18        

Samen bewegen op sportdag De Krim

Het individualisme is op z'n retour tijdens de jaarlijkse sportdag van het basisonderwijs. Teamsporten en 'samen bewegen'  worden de norm.

Tenminste; zo is dat in de gemeente Hardenberg. Al een jaar of zes wordt de sportdag in Hardenberg zelf ingevuld door de verschillende sportverenigingen. Vandaag gebeurde dat voor het eerst ook in De Krim, waar ruim 325 kinderen uit de hoogste groepen van zes basisscholen uit De Krim en Gramsbergen een morgen druk waren met voetbal, korfbal, tennis, volleybal, hockey, judo, streetdance en turnen.

Wachten

,,Van de sportdagen die ik uit mijn schooltijd ken herinner ik me voornamelijk het vele en lange wachten totdat ik aan de beurt was op verschillende individuele onderdelen", aldus Ronald Veldhoen van sportservice Hardenberg. ,,Over de hele dag was je dan eigenlijk maar een kwartiertje echt actief. Hier in De Krim hebben we dat nu anders gedaan door sportverenigingen uit de eigen omgeving te vragen clinics te verzorgen. Dan zijn alle kinderen meerdere keren twintig minuten in beweging en daar gaat het natuurlijk om."

Promotie

De inbreng van de sportverenigingen heeft ook een ander doel;  laagdrempelige promotie van de sport en werving van nieuwe leden. Alle kinderen kregen een uitnodiging mee om een aantal keren gratis mee te trainen bij een sportvereniging. ,,Zo hopen de verenigingen met name het aantal jeugdleden te kunnen vergroten", aldus Veldhoen.

Leerkrachten

Voor de leerkrachten, de laatste tijd al flink geplaagd door werkdruk, lage salarissen, cito-stress, continuroosters en protestacties, bleek de sportdag-nieuwe-stijl eveneens een verademing. Ze konden zich beperken tot begeleiding van groepen en de inhoud van de clinics overlaten aan de vrijwilligers van de sportverenigingen.

 

 

3-5-2018     Triathlonsport voor de jeugd

De Nederlands Triathlon Bond (NTB) wil de jeugd enthousiasmeren voor de triathlonsport. In samenwerking met sportservice Hardenberg en de triathlon-organisatie Vroomshoop is een plan opgezet. Medio april hebben docenten van primair, voortgezet en middelbaar onderwijs in de regio Hardenberg en Twenterand een ‘train de trainer’ sessie gehad. De docenten zullen tijdens de gymlessen deze sport promoten en kinderen enthousiasmeren voor de triathlonsport en deelname aan wedstrijden. Tevens heeft de NTB fietsen beschikbaar gesteld die gebruikt kunnen worden voor trainingen en clinics. Deze fietsen zijn al ingezet tijdens de sportdagen in Twenterand op 19 en 20 april in Vriezenveen. Diverse vrijwilligers van de triathlon-organisatie Vroomshoop hebben vol enthousiasme dit event begeleid. 

 Deelnemende scholen: Vechtdal College Hardenberg en Dedemsvaart, Zeven Linden Dedemsvaart, Alfa College en diverse basisscholen regio Hardenberg en Twenterand.

 Dit zijn de komende wedstrijden:

 31 mei ’18 scholen triathlon voor voortgezet onderwijs gemeente Hardenberg:

http://www.sportservice-hardenberg.nl/calendars/item/mini-triathlon-vo/

6 mei ’18 zwemloop Hardenberg

http://www.sportservice-hardenberg.nl/calendars/item/zwemloop-2018/

 20 juni ’18 Triathlon Balkbrug

http://heuveltjesbosbad.nl/activiteiten/#triathlon-1

7 juli ’18 Dion Triathlon Hardenberg

http://www.sportservice-hardenberg.nl/dion-triathlon-1/

 8 september ’18 Triathlon Vroomshoop     

https://triatlonvroomshoop.nl/

 

 

 

 

 

18-02-2018     Bewegen in Hardenberg. Doet u ook mee?

Bewegen in Hardenberg is een initiatief van Sportservice Hardenberg en Carinova. Het doel is voornamelijk om (alleenstaande) 65+'ers in beweging te krijgen door te gaan wandelen. De mensen werken hierdoor niet alleen aan hun gezondheid, maar doen onderling ook sociale contacten op. Iets wat voor deze doelgroep toch erg belangrijk is om niet in een isolement te raken. 

Sinds 2 februari is de eerste groep gestart. Er wordt gelopen op vrijdag van 10.00u-11.00u waarbinnen gestopt wordt om een aantal (lichte) oefeningen te doen. We vertrekken vanuit Atletiekvereniging Spurt'88, aan de sportboulevard 1 in Hardenberg. Bent u lid van het Carinovaservicepakket? Dan betaald u €3,50 anders bedragen de kosten €4,50 per keer. 

Leest u dit en lijkt u dit ook wat? Doe dan gezellig mee! Aanmelden kan via onderstaand e-mailadres. 

Info@sportservice-hardenberg.nl 

       

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

16-02-2018     Deelname aan maatschappelijke beursvloer Hardenberg succesvol

Afgelopen week hebben wij deelgenomen aan de maatschappelijke beursvloer in Hardenberg. Op deze beursvloer wisselen bedrijven en vrijwilligersorganisaties onderling diensten en goederen uit. Één van de deals die wij hier hebben gesloten is dat we extra gymlessen gaan geven bij basisschool ARS (Dr. Albertus Risaeus School). Het was erg nuttig om met al deze bedrijven in contact te komen. 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

24-01-2018     Bewegen in Hardenberg

Wilt u op een leuke manier uw conditie op peil houden? Dan is Bewegen in Hardenberg echt iets voor u! Sportservice Hardenberg helpt u graag bij het ontwikkelen en onderhouden van een gezonde en actieve leefstijl. Gezelligheid mag hier uiteraard niet bij ontbreken. In samenwerking met het Carinova Servicepakket gaat er een speciale wandelgroep starten. Eén keer per week gaat u onder professionele begeleiding een wandeling maken met lichte oefeningen tussendoor Voor abonnees van het Carinova Servicepakket is er een eigen bijdrage van € 3,50. Bent u geen abonnee bedraagt dit € 4,50. Na afloop van deze wandeling is er tijd voor een gezellig kopje koffie.

Startdatum: 2 Februari 2018

Vanaf 10.30 uur is er een inloop bij Clubhuis Beach en Teach & Atletiekbaan Spurt’88. Om 11.00 gaat de groep van start. Om 12.00 uur ontvangt u een consumptie bij het clubhuis.

Voor meer informatie en aanmelding kunt u Sportservice Hardenberg bereiken via de onderstaande gegevens:

info@sportservice-hardenberg.nl
06- 51990796

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 

3-1-18     Voorronde Combi Trefbal Trophy

Woensdag 3 januari vond een van de vijf voorrondes plaats van de Combi Trefbal Trophy in sporthal de Beek te Hardenberg. Natuurlijk ging ieder team vol voor de winst, maar iedereen liet zien dat het absoluut samen kan gaan met sportiviteit. Al met al een prachtige sportieve activiteit waar iedere deelnemer veel plezier aan beleefd heeft. 

Op 3 januari was Sportservice Hardenberg aanwezig in de Beek en er kwamen vele spannende wedstrijden voorbij. Naast de inzet van trainers en begeleiders was er ook een reporter aanwezig. In de ochtend was het de beurt aan groep 5/6 en in deze categorie ging de Akker aan de haal met het ticket voor de regiofinale. Nadat de rust was teruggekeerd en de docenten weer op krachten waren gekomen kon het middagprogramma van start. De teams uit groep 7 en 8 streden ontzettend hard om zich te kwalificeren voor de volgende ronde, maar de Gekke Gerritjes van CBS de MarsWeijde ging met de felbegeerde plaats aan de haal. Vandaag zullen zij samen met de Akker de strijd aangaan met de andere teams die zich wisten te kwalificeren in de overige voorrondes. 

 

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

19-12-2017     Leerkrachten volleybal toernooi

Vrijdag 15 december vond de eerste editie plaats van het leerkrachten volleybal voor alle basisscholen in Hardenberg e.o. Het toernooi werd georganiseerd voor leerkrachten omdat zij altijd druk zijn met sportactiviteiten voor de basisschool kinderen, dat zij nu eens sportief bezig konden zijn. Zes teams meldden zich aan voor dit toernooi. Vanaf 17:30 uur mochten de teams hun kunsten vertonen in sporthal de Kamp. Vanaf de tribune konden de toeschouwers zien dat CNBS Windesheim uit Sibculo de sterkste deze avond was. Zij namen een lekkere taart in ontvangst als prijs. Dit team, met alleen maar meesters (!), speelden alleen de laatste wedstrijd gelijk en wisten de andere wedstrijden te winnen. 

OBS de Opstap, CBS de Bloemenhof, OBS de Kern, CBS de Marsweijde en CBS de Fontein waren de andere tegenstanders. Het toernooi werd gespeeld op twee velden in één poule zodat iedereen vijf wedstrijden speelden. Een wedstrijd duurde twee x 10 minuten met wisselen. Wanneer je even vrij was kon je in de kantine genieten van een hapje en/of drankje.

Om 21:00 was de laatste wedstrijd afgelopen en een aantal teams bleef gezellig nog wat drinken. 

Het toernooi werd georganiseerd door Sportservice Hardenberg en volgens velen zeker voor herhaling vatbaar. Uiteraard hoopt de organisatie dan op nog meer teams die hier zich voor aanmelden. Allemaal bedankt voor jullie deelname!

 

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

6-12-2017     Pietengym

In de week voor de verjaardag van sinterklaas organiseerde Sportservice Hardenberg een pietengym instuif op 3 locaties in Hardenberg. Maandag 27 november in de zaal aan Frits de Zwerverlaan, op woensdag 29 november in de Matrix en op vrijdag 1 december in sporthal de Beek. Kinderen uit groep 1 t/m 4 konden voor € 2,50 mee doen aan een instuif waarbij er werd gezorgd voor drinken en een leuk presentje.

De zalen waren vol gebouwd met klim- en klautermaterialen waar de kinderen pakjes konden gooien in de schoorsteen, klimmen op de daken, schommelen, springen, zwaaien en nog veel meer. Er was een grote opkomst met een totaal van ongeveer 250 kinderen. 

 

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

1-12-2017     Schoolhockeytoernooi

Op woensdag 22 november j.l. organiseerde Sportservice Hardenberg in samenwerking met hockeyclub GZG Hardenberg het schoolhockeytoernooi op sportpark de Boshoek. Kinderen uit groep 7/8 van basisscholen uit de gemeente Hardenberg konden zich opgeven met gemengde teams om tegen elkaar te spelen. Voorafgaand aan het toernooi werd er in de gymles extra aandacht besteed aan hockey door de vakleerkrachten van Sportservice Hardenberg.

Tijdens de start van het toernooi werden de spelregels nogmaals uitgelegd door de begeleiders. Deze spelregels zijn wat aangepast om het voor alle spelers toegankelijk te houden. Ook werd het toernooi gespeeld met zachtere ballen.

Om 13.30 uur was het dan zover, de 20 teams die zich hadden aangemeld gingen onderling de strijd aan. Het was een stralend mooie dag! Dit leverde ook veel toeschouwers op aan de kant van het veld die probeerden de teams naar de overwinning te schreeuwen. Uiteindelijk waren er 2 prijzen uit te reiken, de jongens van de Marsweijde gingen er met de fairplay-beker van door en de Hockeyboys van de Elzenhof waren de absolute winnaar van het hockeytoernooi. Zij hebben in de finale een ander team van de Elzenhof verslagen. 

Het was een geslaagd toernooi voor zowel de kinderen als de begeleiders!

 

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

17-11-2017     Sportservice Hardenberg in het nieuw

Vanaf deze week presenteren wij ons als Sportservice Hardenberg allemaal in het nieuw!
In samenwerking met Prins Sport Hardenberg is er nieuwe kleding uitgezocht waarin wij onze werkzaamheden weer volop kunnen voortzetten. 
Prins Sport hartelijk dank voor de samenwerking!

 

  

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

10-11-2017     Triathlon trainingen

Sportservice Hardenberg start a.s. zondag, 12 november, met de trainingen voor de triathlon. Het programma bieden wij het gehele jaar aan waarbij zowel zwemmen, fietsen en lopen aan bod komen.

Kijk hier voor meer informatie over de triathlontrainingen

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

09-11-2017

Er is weer een nieuwe activiteitenkalender voor de periode t/m de voorjaarsvakantie. Ga snel naar de pagina "opgave" voor meer informatie!

  

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

27-07-2017

Sportservice Hardenberg heeft een tweejarig contract getekend met Kinderwereld in Coevorden. De vakdocenten gym gaan bij de Kindcentra ingezet worden als pedagogisch medewerker en zullen evenals vorig jaar de sportBSO gaan verzorgen.

Sportservice Hardenberg levert trainers sportBSO aan Kinderwereld

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

24-07-2017

Sportservice Hardenberg heeft een driejarig contract getekend met Stichting Welluswijs. Vakdocenten gym en trainers worden bij het Kindcentra ingezet als pedagogisch medewerker en zullen evenals vorig jaar de sportBSO gaan verzorgen.

Sportservice Hardenberg levert trainers sportBSO aan Stichting Welluswijs

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

16-06-2017

Sportservice Hardenberg heeft een contract getekend met de protestants christelijke onderwijsstichting Chrono. Vakdocenten gym gaan voor de scholen van Chrono de gymlessen verzorgen.

Sportservice Hardenberg levert gymdocenten voor Chrono

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

22-02-2017

Sportservice Hardenberg en Saxenburgh Groep starten 'Fit in de Wijk'